júl 15, 2019

Vidd magaddal az állataidat!

A kisállatok tartása kiegészíti az életünket. Magam részéről már gyerekkorom óta folyamatosan azon járt az eszem, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy kutyám, és hogy milyen jó lenne, ha én is pórázon sétáltathatnám, mint ahogy a lakótelepen annyian. Aztán teltek az évek, és bővült a családunk: voltak halaink, papagájunk, de aztán ezek lassan lemorzsolódtak, mára egy kistestű kutyával, majd egy megátalkodott macskával egészül ki a családunk.


Ha az embernek állata van, az a legnagyobb változás, hogy mindig gondoskodnunk kell arról, hogy az állatok is velünk jöhessenek: legyen szó új lakásról, vagy épp egy családi kirándulásról, nyaralásról. Utóbbiak alkalmával a cicát otthon lehet hagyni, de a kutya legtöbb esetben elkísér bennünket.
A bonyodalmak ezzel kapcsolatban ott kezdődnek, hogy kocsiban elég nehéz utaztatni egy kistestű kutyát. Nem lehet csak úgy betenni a csomagtartóba, hiszen össze-vissza vágódna a kanyarokban. A lábunk alatt sem érzi jól magát, hiszen nem lát ki így kellemetlen neki az utazás. Az ilyen autós utak alkalmával lehet előnyös egy kutyáknak tervezett autós ülés, mely olyan, mint egy magasított fekhely, vagy ha a hátsó ülésen nem ül senki, egyes verzióit ennek az állat utaztatónak ki lehet feszíteni az ülés fölé, és akkor a kutya egy nyugágyban utazhatja végig a távot. Így nem szőrözi össze az ülést, és nem is nyüszít egész úton amiatt, hogy nem lát semmit.
Ha már befogadunk a családba egy kisállatot, és igazán családtagnak tekintjük, veszünk rá nyakörvet, hogy ezzel is kifejezzük, hogy ő nem csak egy kóbor cica vagy kutya, hanem gazdával rendelkező, családban élő élőlény. A nyakörv vásárlásánál is pozitívum, ha minél különlegesebb darabot találunk az állatunk számára. Hogy egy személyes példával éljek: a mi macskánk egy hamuszürke, kecses, borostyán szemű cica, aki mint ahogy mondta, nagyon rossz. Egyik rosszalkodása alkalmával beugrott a karácsonyfadíszek közé, majd egy piros gyöngysorral tért vissza, amit utána órákig gyűrögetett. Erről a jelenetről képek is készültek, és mindannyian konstatáltuk, hogy remekül áll neki a piros. Mivel nem kis aggodalommal töltött el minket, hogy a cica esetleg elveszhet egyszer, nyakörvet vásároltunk neki, fényesen ragyogó műbőrből. Azóta nem félünk, hogy elveszne a cica, ráadásul nagyon jól áll neki!

More Details