máj 27, 2022

Idén Franz Joseph Haydn már 290 éves lenne

Franz Joseph Haydn 1732-ben született osztrák karmester és zeneszerző volt, aki munkásságával alapozta meg a bécsi klasszicizmust. Édesapja egyszerű kerékgyártó és amatőr zenész volt, aki csupán kedvtelésből zenélt otthon, így Haydn már fiatalkorában találkozhatott a zenével.

Eredetileg egyházi pályára szánták a szülei, de végül Hainburgba küldték őt zenét tanulni. Itt felfigyelt rá a bécsi Szent István-dóm karnagya, aki felvette a templom kórus-iskolájába.

Hangja mutálása miatt a serdülő Haydn-t 1749-ben elbocsátották a kórusból, egy hónapokon át alkalmi munkákból kellett megélnie. Később Nicola Porpora zeneszerző segédje lett, akitől elsajátíthatta a zeneszerzés különböző fortélyait.

1750-ben alkalma nyílt bemutatkozni a színház közönsége előtt is, ezek voltak az első sikerek az ifjú zeneszerző életében. 1759-ben Karl Joseph Morizon gróf szolgálatába állt, ezután egy évvel pedig meg is nősült.

Később az Esterházy-udvar alkalmazottja lett karnagyi pozícióban. 1766-tól Esterházy Miklós többnyire Fertődön tartózkodott, és emiatt Haydn a bécsi zenei életből fokozatosan kiszorult.

Az 1780-as években végre személyesen is ismertséget köthetett Wolfgang Amadeus Mozarttal, akinek nagyon tisztelte a munkásságát.

Miklós herceg halála után 1790-ben elfogadott egy londoni meghívást, ahol Haydn művészete nagy népszerűségre tett szert. Bécsbe visszatérve kishíján Beethoven zenetanára lett, a fiatal művész azonban végül más zenetanár után nézett. Az angliai királyi család szerette volna rábírni Haydn-t, hogy telepedjen le Angliában, de ő inkább Bécsben töltötte utolsó éveit. Megírta a Teremtés és Az évszakok című oratóriumait, amelyek folytán nagy sikereket aratott, azonban egészségi állapota folyamatosan romlott. Reumás lábfájásai folytán már házhoz kötötten kellett élnie, és végül 1809-ben elhunyt.

Franz Joseph Haydn egy rendkívül tehetséges és termékeny zeneszerző volt korában, akinek munkássága meghatározó a zenetörténetben.

More Details