máj 20, 2020

Hűtött bor új ízben

Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal a megkérdőjelező gondolattal, hogy vajon tényleg van-e értelme borhűtőben tárolni a különböző boltokban megvásárolt borokat.

Nem egyszer megtörtént már, hogy egy-egy pincészeti látogatás alkalmával kínált bor teljesen más ízűnek tetszett, mint ugyanaz a palack, csak akkor már az otthoni hűtőből kivéve. Ilyenkor magamban, de biztosan nyugtáztam, hogy ez bizony a hűtő másságának köszönhető. De ez a feltételezés valóban helytálló lehet?

A válasz, hogy igen. Ez azért is van, mert minden bornak megvan a maga optimális fogyasztási hőmérséklete. Ha ehhez a hőmérséklethez nem tartjuk magunkat, akkor maga az ízélmény is teljesen más lesz. A hőmérsékleten túl még fontos kritérium a palack vízszintes helyzete, a fényviszonyok, illetve az ideális páratartalom. Legutóbbi legtöbbször csak a nagyobb borhűtők esetében szabályozható, valamint ventillációs hűtésnél a ventillátorok gondoskodnak a felesleges pára elvezetéséről. Szintén ront a bor minőségén a rendszeres rázkódás, így otthon hűtőszekrényünk folyamatos nyitogatása is.

Az árra a hűtő funkcióján túl természetesen annak mérete is hatással van. Az egészen kicsi, csupán néhány palack bor eltárolására alkalmas fridzsiderek mellett találkozhatunk akár nyolcvan palack eltárolására is használható, óriási borhűtőkkel is. A tárolókapacitás növekedésével arányosan természetesen annak ára is emelkedik.

Természetesen nem érdemes nagyobb összeget beruházni egy ilyen speciális hűtőre, hogyha csak ritkán és akkor is egy-, kétezer forintos borokat fogyasztunk, de a magasabb minőségűeknél ez az egyszeri, néhány tízezer forintos befektetés nagyot tud lendíteni a borozás végső élményén.

More Details