aug 21, 2021

Ezek az ingyenes programok segíthetnek a tizenéveseknek

A legtöbb gyerek és tizenéves tudja, hogy a cigaretták addiktívek. De talán nem hiszik el, hogy ugyanez igaz az e-cigarettákra is. “Amikor a gyerekek elkezdenek vapezni, a legtöbbnek az a benyomása, hogy nem lesz nehéz leállni” – mondja Tracy Smith. “Nem hiszik, hogy a vapezés olyan addiktív, mint más dohánytermékek.” Valójában viszont hamarosan megtanulják, hogy a vapezést nagyon nehéz abbahagyni külső segítség nélkül. A legtöbb gyerek nem tudja, hol találhat ilyen segítséget. De létezik – és ingyenes.

Smith a Dél-Karolina Orvostudományi Főiskolán dolgozik, Charlestonban. Ott fejlesztett ki a tizenéveseknek vapezésről leszoktató programokat. A csapata adatai azt mutatták ki, hogy közel fele a fiatal vapezőknek abba akarja hagyni ezt a tevékenységet.

Sajnos jegyzi meg Bonnie Halpern-Felsher, “Nincsenek sok leszoktató programok az ifjak számára.” A kaliforniai Stanford Egyetem pszichológusa és a munkája megmagyarázza, miért vapeznek a tizenévesek és mi segíthet nekik abba, hogy megszabaduljanak.

Egyes programok arra törekszenek, hogy megakadályozzák a gyerekeket abban, hogy elkezdjék. Csoportja egy ilyen programot futtat. De a leszoktatási programok egy másik kérdés. Eddig nem használták a tudományt, hogy tanulmányozzák és mérjék, hogy mennyire sikerül segíteni a gyerekeknek, hogy feladják az e-cigaretták használatát. És, teszi hozzá, a Food and Drug Administration még nem hagyott jóvá semmilyen nikotin-helyettesítő terápiát a gyerekeknek.

De ez nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek maguknak kell kitalálniuk azt, hogyan kell ebből megszabadulni saját erőből. Néhány program kínál a tizenévesnek ingyenes segítséget.

Megan Jacobs segített kifejleszteni az egyik legismertebb programot, ezt az úgynevezett This is Quitting-et. Ezt a Truth Initiative Washingtonban működteti. Ez a nemzet legnagyobb csoportja, amely a dohány használatának megszüntetésére szánta el magát.

Ez a program kizárólag üzeneteken keresztül működik. Meglehet írni a DITCHVAPE vagy DITCHJUUL szöveget a 88709 számra az Egyesült Államokban. Az automatizált program megkérdez pár gyors kérdést, majd személyre szabja az üzeneteket. Napi szövegeket küld másfél hónapig a tervezett kilépési dátum előtt. Ezután további két hónapig folytatódik.

“Sok olyan fiatal, akivel beszélünk, elég erősen rabja a nikotinnak, amikor eljutnak hozzánk” – mondja Ylioja. Például megjegyzi, hogy három minden négyből szükségét érzi annak, hogy “vapezzen 30 percen belül az ébredés után.”

Az első évben közel 1,300 gyerek jelentkezett be a programra. A résztvevő államok bizonyos alapszabályokat határoztak meg, mint például a gyerekek részvétele a szüleik tudta nélkül. (A gyerekek közel fele azt mondta, hogy nem mondták el a szüleiknek.)

A siker jó mércéje az, hogy hány vapező használja még mindig az e-cigarettát hét hónappal az első próbálkozás után. A koronavírus pandémia beütött, mielőtt sok ember elérte ezt. Tehát a Ylioja programja csak három hónapos nyomon követése van a legtöbb ember számára. Az automatizált támogatást választó gyerekek 57,9 százaléka abbahagyta. A telefonos coaching segítségével a megszabadulási arány 87 százalékra ugrott.

A Stanford Egyetem Orvostudományi Iskola egy ifjúsági-orientált dohánymegelőző eszközkészletet fejlesztett ki. Ez magában foglalja a Heathy Futures programot, amely képezi a tanárokat és a szülőket arra, hogy segítset tudjanak nyújtani a gyerekekneki akik leakarnak szokni a nikotinról.

De ez nem mutatja meg nekik, hogyan kell ezt megtenni. Csak arra törekszik, hogy segítsen “mozgatni a gyerekeket a szabadulás felé” – mondja Halpern-Felsher.

More Details