Természetes füstölők otthonra

Ha belépsz egy lakásba, ösztönösen beleszagolsz a levegőbe és ez a benyomás láthatatlan és mély hatással van. Az otthon illata a benne élők illata, mely sok komponensből áll. De ezt lehet szabályozni, szimpatikusabbá, kellemesebbé tenni. Az illatok, aromák, illatanyagok (bárhogyan is írja le őket) konkrét reakciókat váltanak ki, vagy épp elfedik a nemkívánatos szagokat.

A természetes füstölők hatása például; a relaxáció ösztönzése, az alvás elősegítése, a koncentráció elősegítése, a kreativitás serkentése, a motiváció növelése és a szexuális vágy fokozása. Továbbá meghatározott illatanyagok vagy összetevők meghatározott célokra használhatók.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a füstölők tulajdonságait és felhasználását, kiemeljük a különféle előnyöket, és alkalmakra és célokra ajánlunk illatokat.

A lazítás, pihenés kellemes aromái

Az otthoni ellazulást egy kellemes illat nagyban elősegíti, ha kanapén egy csésze tea vagy egy könyv mellett egy kis zenét hallgatva gyújtasz egy szálat. Vagy nyújtózz el a kádban, és a gyertyák mellé egy vagy két füstölőpálcát is gyújthatsz A lágy illatok fokozzák a kényeztetést, lehetővé téve, hogy eltávolodhass a mindennapi nehézségek, vagy a stressz elől.

Levendula, kamilla, jázmin, cédrusfa mind „nyugtató illatanyag”, így jól használható az általános ellazuláshoz.

Meditációt segító otthoni füstölők

A tömjén füstölőt széles körben használják számos vallási gyakorlatban a figyelem elmélyítésére, az érzékek elmélyítésére és a tér megtiszítására. A palo santo füstölő is nagyon finom, ennél kicsit lágyabb illat, így talán otthonra ez kellemesebb.

A palo santo, tömjén, szantál, lótusz illatokat használják leggyakrabban meditációhoz  – de te választod ki, melyik illik hozzád. Olyat, amely eljuttat oda, ahova vágysz, anélkül, hogy elkalandoznának a gondolataid.

Érdekesség: régen, amikor még nem terjedtek el az órák, vagy talán nem is ismerték a szerkezeteket, az idő múlását hagyományosan meghatározott hosszúságú füstölők, illetve gyertyák elégetésével is mérték.

Tanuláshoz, a figyelem serkentésére való füstölők

Egyes illatanyagok, például az agar, vagy az aloe munka vagy tanulás közben fokozza a koncentrációt. Ezek az illatok kevésbé tolakodóak, finom hatást fejtenek ki a lélekre és a testre, így tökéletes partnerek lehetnek munkához, tanuláshoz vagy olyan hobbihoz, amely figyelmet összpontosítást igényel.

Agar, aloe, odh, fahéj, citrusos illatok választása célszerű.

Természetesen amit itt leírtunk, az megfigyeléseken, tapasztalatokon alapul. Lehetnek egyéni eltérések, hogy otthonra kinek milyen illat lesz kedves, vagy egy illat milyen hatással van.

Olyan ez kicsit, mint a parfümök világa: vannak illatok, melyeket ösztönösen szeretünk, vagy épp taszítónak érzünk. Próbálj ki többféle természetes anyagokból készült füstölőpálcát, vagy kúpfüstölőt és hallgass a megérzéseidre.