Gondolatok a diákmunka valódi hasznáról

A diákmunkák fontosságáról és hasznáról régóta beszélnek, viszont számos ellentétes nézőpont létezik arra vonatkozóan, hogy van –e értelme a tanulást háttérbe szorítva munkát vállalni, hogy vajon eredményes –e az, hogy a fiatal ahelyett, hogy kipihenné a tanulás fáradalmait – és erőt gyűjtene a folytatásra – egy időt és energiát igénylő – ám nem feltétlenül hasznos – pénzkereseti lehetőségre pazarolja az idejét.

Ez az álláspont nem téves, hiszen valóban vannak olyan helyzetek, és szituációk, mikor a diákmunka pusztán az egészséges (jól megérdemelt) pihenéstől venné el az időt, és csak arra szolgálna, hogy még jobban lefárassza a diákot. Mindenkinek egyénileg érdemes felmérni, hogy hosszú távon miből profitálhatna többet: abból, ha becsületesen tanul, és szabadidejében pihen, vagy abból, ha diákmunkát vállal, és ezzel megalapozza a későbbi szakmai tudását.

Véleményem szerint olyan diákmunkát érdemes vállalni a tanulmányok során, mely ennek az utóbb említett kategóriának felel meg. Bár lehet, hogy ez is csak egy személyes álláspont, mely nem részesít minden nézőpontot előnyben. Természetesen vannak extrém esetek, mikor a gyerekkorú fiatalnak szükséges a család jólléte szempontjából dolgoznia, ha be kell segítenie anyagilag. Emellett azonban vannak olyan esetek is, mikor a gyerek pusztán a zsebpénz megkeresése, szórakozás finanszírozása szempontjából keres magának munkát.

Úgy gondolom, hogy ez is még a jobbik eset, hiszen megdolgozik a saját örömforrásainak finanszírozásáért. Ennek ellenére azt az álláspontot képviselem, hogy a legjobb, amit tehet egy diák a diákéveiben, ha a jövőjén dolgozik, és nem pusztán a mának él. Szerintem a diákmunka azért nagyon jó dolog, mert a tanulás kiegészítéseként lehetősége nyílik arra a fiatalnak, hogy céltudatosan készítse elő a felnőtt korára a megélhetési lehetőségeit. Azaz számos olyan helyen el tud helyezkedni, melyekből profitálhat, olyan gyakorlati tudást szerethet munkavégzés során, melyet nem tudna máskor vagy más körülmények közt elsajátítani.

Egy jó hozzászólás jó lenne